בלוג הרצאות

בית-חולים רות לילדים במרכז הרפואי ע"ש רמב"ם (סיום 2013) / 25/06/2009 / 25/06/2009

אדריכלים: ארד שרון, שרון גור-זאב – שרון אדריכלים.

יעוץ בתכנון פנים: פרקינס איסטמן-ניו-יורק, אד' מרי-ג'ין איסטמן

צוות התכנון: אד' ארד שרון, אד' עמוס רימון, אד' שרון-גור זאב, אד' גדי ישראלי, אד' אנה בר, אלון שופמן.

בית החולים החדש לילדים, שבנייתו תושלם ב-2010, מהווה פריצת דרך משמעותית בתכנון מוסדות רפואה -הבניין תוכנן מתוך מחשבה על מיקום הילד, ההורה המלווה אותו 24 שעות ביממה והצוות הרפואי במרכז העשייה.

בית החולים לילדים בשטח של 18,000 מ"ר מהווה חלק אינטגראלי מהבינוי החדש של המרכז הרפואי הכולל בנוסף מגדל מחקר ובניין קרדיולוגיה ואונקולוגיה. המערך המבני ימוקם סביב כיכר ציבורית חדשה שתשלב מגוון גינות מרפא וכן תקשר את המערך האורבאני החדש עם בית החולים ההיסטורי המרכזי ושאר מבני המרכז הרפואי.

בית חולים רות לילדים תוכנן כתיבה מונוליתית לבנה ופשוטה שחלק ממנה נגרע – כמו "אבוקדו שהוציאו את גלעינו". בחלל ה"ריק" שנוצר תוכננו שני אטריומים- אחד מעל לשני. האטריום התחתון יהיה בגובה שלושה מפלסים ויכיל לובי כניסה, מוזיאון מדע לילדים, אודיטוריום להקרנת סרטים, בית קפה ושטחי מסחר. האטריום העליון בגובה 4 מפלסים עוצב כלוח שחמט ענק המרוצף באריחים אדומים ולבנים. על גביו ימוקמו ככלי משחק, אלמנטים כגון אזורי המתנה, עמדות אינטרנט וכן מפזרי מיזוג האוויר מעוצבים כחילי שח-מט. האטריומים המהווים במות להתרחשות, יצפו ע"י חלק מהחדרים שיבלטו כלפי החלל כתאי צפייה צבעוניים בתיאטרון.חללי האטריומים תוכננו עם דגש על יצירת אווירת מוכרות ושייכות אינטימית במטרה להפחית את תחושת המועקה המתלווה לביקור בבית חולים. על-גבי תקרת האטריום העליון תמוקם מחלקת ההמאטו-אונקולוגיה לילדים. קומה זו המשלימה וסוגרת את התיבה המבנית הלבנה- תיתמך ע"י 3 עמודים בצבעי אדום ירוק וכחול המהווים תזכורת למשחק הילדים- ה"דוקים".

בפשטות האדריכלית  הלבנה-שאפיינה בעבר את בתי החולים – יושמו טכנולוגיות מתקדמות במטרה לייצר מבנה שקוף ובו זמנית אקולוגי ומותאם לאקלים המקומי. ה"לבן" – צבע שסימל בעבר את ההיגיינה הרפואית- "הכול חשוף וגלוי" – יחזור כצבע דומיננטי גם בעיצוב החוץ והפנים של הבניין החדש. צבעים חזקים – אדום, צהוב, ירוק וכחול –ישולבו בחללים הציבוריים להבעת חיות מדודה בשדה הלבן. האיזון העדין בין האדריכלות ל"מדיצינה" נבחן דרך היכולת של אדריכלות לבנה, רכה, רגישה וגם שמחה להקל על משתמש הנמצא במצב של חרדה ומצוקה, וזאת מבלי הצורך הטרנדי להתחפש לסוג מבני אחר (מלון,בנק אמריקאי, "תחושה כמו בבית" וכו).
 
אנו יצרנו סיטואציה של מעבר הדרגתי מהאינטימי – חדר האשפוז, דרך החצי אינטימי – המחלקה וחדרי היום והציבורי – חללי האטריום. בארגון נרטיבי זה חדרי האשפוז והמחלקות נתפסים כ- "Back stage" לבמות האטריומים.בית החולים הינו מהפכני בכך שהוא יוצר סימביוזה בין הילד וההורה, הצוות הרפואי ותכנון המבנה. חללי האטריומים, אולמות היום ואזורים מיוחדים שתוכננו בחדרי האשפוז- יצרו מגוון פעילויות חיוניות להורים השוהים זמן ממושך עם ילדיהם. מקומות מיוחדים תוכננו להתרעננות, לעבודה,לבילוי, לאכילה ושתייה וכן מקומות ייעודיים לחגיגת ימי הולדת ואירועים מיוחדים.

בבית החולים תוכננו סה"כ 120 מיטות אשפוז שימוקמו ב-60 חדרים מהמודרניים בעולם. מכל חדר אשפוז מבט מקסימאלי לים דרך קירות המסך –זכוכית מרצפה עד התקרה. בחדרים תוכננו להורים המלווים מיטה ועמדת עבודה. בכל חדר תוכננו שתי מיטות לאשפוז ילדים עם מכסימום אינטימיות לילדים ולהורים.

כל קומה תתוכנן עפ"י Theme (נושא שונה) לדוגמא קומת הים, קומת היער.כל קומה תאופיין ע"י צבע שונה. שיטה תכנונית זו מאפשרת תחושת שייכות חיונית של הילדים המאושפזים למחלקה הספציפית שלהם. וכמו-כן שיטה עיצובית זו מאפשרת יצירת שפה אדריכלית קוהרנטית המגרה ומפעילה את דמיון הילדים המאושפזים.

מתחת לכיכר החדשה תוכנן בי"ח אזורי לשעת חירום  ל - 1730 מיטות אשפוז. בעת שלום ישמשו שטחי החירום ל-1500 מקומות חניה לצוות ולמבקרים.